Manifestarea sa acută este de obicei asociată cu bolile cu transmitere sexuală, cu infecția tractului urinar sau în urma unei infecții intestinale.
Simptomele acestei boli sunt asociate cu urinare și ejaculare dureroasă frecventă și disconfort perineal, adică o senzație de greutate între scrot și anus. Uneori apare cu febră și se poate observa sânge în urină.
Dr. Andrei Ionescu, urolog din Bucuresti, explică faptul că există două tipuri de prostatită: prostatita acută – care sunt infecțioase – în care este posibilă identificarea germenilor, și prostatita neinfecțioasă.
„În cadrul acesteia din urmă, trebuie să facem distincția între cei care prezintă semne inflamatorii – de exemplu, o creștere a globulelor albe – și un alt grup în care pacienții au toate simptomele, dar nu este posibil să se detecteze patologia prin examene, care aparent ar avea o componentă tensională importantă”. Această manifestare se numește prostatodinie și este adesea atribuită unor cauze precum stresul, anxietatea sau depresia.
În cazul prostatodiniei acute sau infecțioase, aceasta este observată în general la bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 de ani și este asociată cu boli cu transmitere sexuală, infecții ale tractului urinar sau după o infecție intestinală.
La cei peste 50 de ani, boala apare în general la pacienții cu diabet, cu probleme obstructive la nivelul tractului urinar sau care au adenom de prostată, ceea ce îi împiedică să urineze normal.
Teste pentru prostatită
Urologul poate efectua un examen fizic pentru a evalua dacă prostata este umflată, dură, fierbinte sau sensibilă. Acesta poate verifica, de asemenea, dacă există ganglioni limfatici inghinali umflați și dureroși, sensibilitate sau umflătură scrotală și secreții uretrale.
Diagnosticul prostatitei se bazează de obicei pe simptome, pe rezultatele examenului fizic și pe rezultatele analizei de urină pentru prezența germenilor. Atunci când prostatita apare fără infecție bacteriană, culturile de urină arată absența infecției. În funcție de caz, se verifică uneori și funcția renală.
Factori de risc pentru prostatită
Specialistul enumeră ca factori de risc pentru prostatită următorii:
- Să fii tânăr sau de vârstă mijlocie.
- Să fi avut prostatită în trecut.
- A avea o infecție la nivelul vezicii urinare sau al tubului care transportă sperma și urina către penis (uretra).
- Ați suferit un traumatism pelvian, cum ar fi o leziune în urma mersului cu bicicleta sau a călăriei.
- Să folosiți un tub introdus în uretră pentru a drena vezica urinară (cateter urinar).
- Purtător al virusului imunodeficienței dobândite HIV/SIDA.
Tratamentul pentru prostatită
Antibioticele, medicamentele antiinflamatorii și, dacă este necesar, odihna sunt de obicei prescrise pentru a trata prostatita acută. Potrivit doctorului Stein, „tratamentele durează cel puțin trei săptămâni, deoarece își fac efectul lent. Pacientului trebuie să-i fie clar că, odată ce începe să ia medicamentele, trebuie să aștepte 48 de ore pentru ca febra să înceteze”, explică specialistul.
În completarea tratamentului farmacologic, se sugerează o ușoară modificare a dietei, evitându-se substanțele care irită vezica urinară, cum ar fi alcoolul, alimentele și băuturile cu cofeină, sucurile citrice și alimentele picante. În plus, este recomandată creșterea consumului de apă pentru a stimula urinarea și a elimina bacteriile.
Complicații ale prostatitei
În cazuri extreme, atunci când unele prostatite sunt lăsate netratate, este posibil să apară septicemia urinară, care poate fi fatală.
„În plus, dacă boala persistă mult timp, se pot dezvolta abcese prostatice, adică infecția este localizată într-un singur loc, ca un fel de furuncul în interiorul prostatei, care trebuie drenat”, spune urologul de la Clínica Alemana.
Acest tip de complicație tinde să apară mai frecvent la pacienții imunodeprimați și este mai puțin frecvent la bărbații sănătoși.
Bună ziua! Eu sunt Dr. Andrei Ionescu, specialist în urologie și autor al acestui articol. În timpul experienței mele de peste 15 ani în domeniul urologiei, am întâlnit mulți bărbați care au avut probleme de prostata. Revitaprost este un supliment natural pe care l-am recomandat și pacienților mei pentru a-și menține sănătatea prostatei și pentru a preveni problemele de prostata. Am studiat cu atenție ingredientele și informațiile legate de acest supliment, și pot confirma că Revitaprost poate fi un instrument eficient în îngrijirea prostatei și în prevenirea problemelor de sănătate asociate acesteia. În acest articol, voi oferi o analiză obiectivă și informativă despre Revitaprost, astfel încât să puteți lua o decizie bine informată cu privire la utilizarea acestuia.